Tomater

Kämpat på men mina tomatsådder. Två sorter grodde inte (fler sorter är hemmasamlade frön) en av sorterna som inte grodde var Golden Nugget, en gul/orange mediumliten tomat som var min favorit i fjol. Fröna var slut, åkte till butiken och köpte nya i går… väl hemma blev jag lite besviken.. sista försäljningsdag september 2011.. alltså samma gamla frön som jag inte fick att gro från början (även de inköpta i fjol). Blev nästan gnällig där ett tag så ringde butiken och humöret svängde, bara att komma in och välja nån annan fröpåse i samma prisklass, så det ska jag göra innan jag går på jobb i kväll.

Passligt kom en utlottning på En trädgårdsälskares Betraktelser‘s blogg i dag då :)  Fem sorters tomatfrön lottas ut, självklart håller jag tummarna, roligt att få andra sorter än ”Körsbärstomat” osv utan riktiga namn.

Håll tummarna nu. Nu ska jag vila lite, nästan läskigt att gå på ett elva timmars nattpass på ny arbetsplats och nya kolleger, vem vet… hoppas vi kommer att trivas i hop :)

/ Mia

7 kommentarer

 1. zZz skriver:

  Härligt med tomater! Ännu härligare i växthus. Håller tummarna för både tomaterna och jobbet. Hoppas allt gick bra. :)

  Hur många tomatplantor räknar du med i år? Jag hade fyra förra året, får väl ha ca. samma mängd igen (utrymmesbrist).

  [Reply]

  admin Reply:

  Jaaa, jag har 11 sorter nu men kommer försöka hålla några på utsidan av växthuset med så att jag kan spara två av endel. Jag är inte säker på om jag skall ge bort allt eller om jag skall spara något alls av bifftomatsorterna, tycker inte bifftomaterna varit roliga att odla, de växer sakta och ofta lyckas jag få dem att spricka innan de är klara.
  Älskar växthuset… bara väntar på Mars nu så att jag skall kunna fundera på att sätta fläkten dit utan att skämmas 😉

  [Reply]

  zZz Reply:

  Har du någon automatiserad bevattning för tomaterna? Typ flaska i jorden (jag var tvungen att lägga fastän det inte ser så snyggt ut, men annars sku de ha torkat ut) eller nåt mer avancerat? Bifftomater behöver säkert mer vård än de små sorterna – jag ska alltså hålla mig till de små. 😉

  Äh, inte kan man väl skämmas för att värma plantor? Om det bara håller växthuset tillräckligt varmt, så gå för det! 😀 Äh, jag måste ju gå och läsa igen dina växthusinlägg och njuta på så sätt. 😉

  [Reply]

  admin Reply:

  Nej jag har inte det, springer ute i växthuset femhundra sjuttio gånger per dag så har inte tänkt på det, kanske måste tänka lite på det i år, men kommer nog antagligen bara att ha en planta av biff iaf, tycker de e godare och roligare att odla vanliga eller små tomater :) De nya sorterna Amarillo (från butikstomater, en liten gul god sak) och Udi (orange liten) grodde snabbt och faktistk en Gold Nugget tomat har grott så den skall jag vårda ömt nu (den jag köpte nya ”gamla” frön av), det var min favorit i fjol, producerade nåt ENORMT och lättskött, inte ens tjyvarna ska tas :)
  Nu bara VÄNTAR jag på att få flytta ut, vartefter det gror och behöver planteras om här så finns inget utrymme kvar…..

  [Reply]

  zZz Reply:

  Samma här, mindre är också lättare med barn. De kan bara sätta i sig utan att klotta allt för mycket. 😉

  Roligt med färggrannt!

  [Reply]

 2. Fia skriver:

  Kul att du vill vara med!
  Men du, tomatfrön blir inte gamla! Jag lovar på heders! Sedan kan kanske grobarheten vara bättre eller sämre från leverantören vissa år. Jag brukar ställa sådden riktigt varmt tills dom gror, i ett miniväxthus på elementet men lite ventilation så det inte blir för mycket konsens. Är det för kallt så kan dom ruttna… Bara så du inte struntar i din favoritsort om dom inte har nyare frö från den sorten!

  [Reply]

  admin Reply:

  Oh ja jag vill vara med :) Hoppas att tomatintresset inte uppnår chilismanin här bara för då måste vi flytta ut och bygga om hela huset till växthus…
  Är det så? Hmm, i så fall måste det varit dålig grobarhet i just denna sort eller ”sats” för den vill inte alls :( Älskar söta goda tomater och den var underbar Gold Nugget. Köpte två nya sorter Udi och den så omtalade Sungold, sen satte jag av köpetomater av goda gula Amarillo körbärstomater, hoppas de gror nu.
  De BORDE gro som de står, på värmedyna/lysrörsramp (sådde på den sistnämnda med i desperationen) ( http://blogg.bogaloos.com/?p=4520)
  De hade inte nyare frön av Gold Nugget så får avvakta tills jag råkar på nån försäljare som har och hoppas på de här andra nu bara :/ Ja, och så hoppas jag ju så klart att det kommer fler kul sorter om man skulle råka vinna några frön….. 😉

  [Reply]

Kommentera