De andra två slanggurkorna

De andra två sorterna av slanggurka förutom Bella plantan är Passandra och Styx. Hade båda förra året, Styx producerade hela sommaren och långt in på hösten, långa fina gurkor. Då den massproducerat första omgången gurkor och tog en liten vilopaus så blev jag i panik och sådde en sort till, det var Passandra, en kortare knubbigare slanggurka, även den pruducerade mycket bra.

Styx var dock favoriten men vi får se i år vad som händer.

Så här står det om min favorit Styx, så i februari står det… Jag sådde den 1 april. Förra året sådde jag tidigare och den höll på växte mig ur huset innan den kunde föras ut, slingrade sig fast i pelargonerna och välte och hade sig, var säkert över en meter vid utflytt så det vill jag undvika i år.

Bild: Elomestari

Bra motstånd mot mjöldagg, sådd i februari eller senare. Den vackra, mörkgröna frukter, 32-35 cm. Små blad, öppen växtsätt, lätt att arbeta med.

Fin motståndskraftig växthusgurka. Sätter bara honblommor. Växer kraftigt och ger rik skörd av cirka 15-20cm långa frukter med något knottrigt skal. Skörda ofta, låt inte gurkorna bli för stora. Trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Vattna regelbundet. Plantan binds upp, toppa när den når taket. Toppa tidigare om plantan ej sätter sidoskott. Sidoskott toppas sedan frukter bildats vid bladfästena.

/ Mia

Kommentera